Producenci opakowań jednorazowych

Postępy w przetwarzaniu żywności i pakowaniu żywności odgrywają główną rolę w utrzymaniu dostaw żywności w Polsce. Mówiąc najprościej, papierowe opakowanie jednorazowe zachowuje zalety przetwarzania żywności nawet po zakończeniu procesu, umożliwiając bezpieczne przemieszczanie się na duże odległości od miejsca jej pochodzenia, zachowując zdrowe właściwości potrawy w momencie spożycia. Jednak technologia pakowania za pomocą aluminiowych opakowań jednorazowych musi równoważyć ochronę żywności z innymi kwestiami, w tym kosztami energii i materiałów, zwiększoną świadomością społeczną i środowiskową oraz surowymi przepisami dotyczącymi zanieczyszczeń i utylizacji stałych odpadów komunalnych.

Role pakowania żywności

Głównymi rolami pakowania żywności, za pomocą ekologicznych opakowań jednorazowych jest ochrona produktów spożywczych przed wpływami zewnętrznymi i uszkodzeniami, przechowywanie żywności oraz dostarczanie konsumentom informacji o składnikach i wartościach odżywczych. Identyfikowalność i wygoda to funkcje drugorzędne o coraz większym znaczeniu. Celem pakowania żywności w eko opakowania jest przechowywanie żywności w opłacalny sposób, który spełnia wymagania przemysłu i życzenia konsumentów, zapewnia bezpieczeństwo żywności i minimalizuje wpływ na środowisko.

Producent opakowań jednorazowych

Opakowania żywności mogą opóźniać pogorszenie się jakości produktu, zachować korzystne efekty przetwarzania, wydłużyć okres przydatności do spożycia oraz utrzymać lub zwiększyć jakość i bezpieczeństwo żywności. W ten sposób opakowanie zapewnia ochronę przed trzema głównymi klasami wpływów zewnętrznych: chemicznym, biologicznym i fizycznym.

Ochrona chemiczna minimalizuje zmiany składu wywołane wpływami środowiska, takimi jak ekspozycja na gazy (zwykle tlen), wilgoć (wzmocnienie lub utrata) lub światło (widzialne, podczerwone lub ultrafioletowe). Wiele różnych materiałów opakowaniowych może stanowić barierę chemiczną. Szkło i metale stanowią prawie absolutną barierę dla chemikaliów i innych czynników środowiskowych, ale niewiele opakowań jest wykonanych wyłącznie ze szkła lub metalu, ponieważ urządzenia zamykające są dodawane, aby ułatwić zarówno napełnianie, jak i opróżnianie. Urządzenia zamykające mogą zawierać materiały, które zapewniają minimalny poziom przepuszczalności. Na przykład plastikowe nakrętki mają pewną przepuszczalność dla gazów i oparów, podobnie jak materiały uszczelniające stosowane w zakrętkach w celu ułatwienia zamykania oraz w metalowych wieczkach puszek, aby umożliwić uszczelnienie po napełnieniu. Opakowania z tworzyw sztucznych oferują szeroki zakres właściwości barierowych. Papierowe opakowanie jednorazowe stanowi biologiczną barierę dla mikroorganizmów, owadów, gryzoni i innych zwierząt, zapobiegając w ten sposób chorobom i zepsuciu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here